language

Alles over een taxatie en hoe u het regelt

23 april 2018

Een taxatie is een onafhankelijke waardebepaling van een woning of bedrijfspand op basis van een aantal vaste punten en volgens bepaalde richtlijnen. Een taxatie is in veel gevallen praktisch omdat het een objectieve waarde weergeeft, maar het is niet altijd verplicht. In deze blog leggen we u alles uit wat u wilt weten over woningtaxatie.

Taxatie niet verplicht voor onderhandelingen

Als u een woning of bedrijfspand aanschaft, dan is een taxatie handig. Indien u gaat bieden, dan biedt de waardebepaling u argumenten om uw bod te onderbouwen. Daarmee staat u sterker in de onderhandelingen. Dat geldt ook als u uw pand verkoopt. Met een taxatie weet u wat uw woning waard is. Dit biedt u de garantie dat u niet te weinig vraagt.

Taxatie verplicht voor hypotheek

In deze gevallen is een woningtaxatie handig, maar niet verplicht. Alleen bij het af- of oversluiten van een hypotheek is een taxatierapport verplicht. De bank wil namelijk zekerheid hebben over de waarde, omdat de woning dient als onderpand. Daarnaast weten ze hoeveel hypotheek ze mogen verschaffen: in 2018 is dat maximaal 100% van de marktwaarde. Uiteraard hangt de uiteindelijke hypotheek ook van uw inkomen af.

Als u uw nieuwe woning of bedrijfspand wilt verbouwen, dan kunt u de verbouwingskosten ook meenemen in het taxatierapport. Doet u dat niet, dan kunt u deze niet meefinancieren en krijgt u uitsluitend een hypotheek op basis van de huidige marktwaarde. U kunt vooraf de verbouwingskosten en bouwspecificatie op laten stellen en deze meegeven aan de taxateur. Hij neemt dan ook de marktwaarde na verbouwing op in het rapport.

Gestelde eisen aan taxatie en taxateur

Hypotheekverstrekkers stellen vaak bepaalde eisen aan de taxatie en de taxateur. Zo willen ze meestal een gevalideerde taxatie. Dat betekent dat het rapport moet worden beoordeeld door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) of een ander erkend taxatie validatie-instituut. Het instituut controleert de kwaliteit van het taxatierapport.
Daarnaast willen hypotheekverstrekkers ook vaak een taxateur uit de regio. Regionale taxateurs zijn bekend met de marktwaardes van de woningen en eventuele bestemmingsplannen die meespelen in de prijs. Over het algemeen geldt voor een hypotheekverstrekker dat de taxateur:

 • een werkgebied heeft tot maximaal 20 kilometer rond zijn vestigingsplaats
 • dat hij gecertificeerd is (DNV of KEMA) en 
 • geregistreerd is (SVCM of Vastgoedcert).

Vraag de exacte eisen op voordat u een taxateur in de arm neemt, zodat u zeker weet dat het rapport voor de hypotheekaanvraag wordt geaccepteerd.

Wat staat er in een taxatierapport?

In het rapport beschrijft de taxateur de privaat- en publiekrechtelijke aspecten en de waarde van het object zelf en de omgeving.

Hij onderbouwt de waardebepaling die hij vaststelt op basis van de volgende punten:

 • Soort woning of pand
 • Inhoud, oppervlakte en indeling van het pand
 • Grootte, aard en indeling van het perceel
 • Energiezuinigheid
 • De ligging en omgeving, het uitzicht, eventuele overlast, voorzieningen in de nabije omgeving etc. 
 • Bouwjaar
 • Bouwkundige kwaliteit en staat van onderhoud 
 • Afwerking en architectonische kwaliteit 
 • Eventueel beperkende gemeentelijke of zakelijke rechten die gelden voor het huis en/of de grond

Naast bovenstaande punten wordt de waarde mede onderbouwd door te verwijzen naar referentiepanden in de omgeving. Ook bevat het taxatierapport een kadastraal uittreksel en een kadastrale kaart van het pand.

Waar betaalt u voor bij een taxatie?

De kosten voor taxatie zijn opgebouwd uit verschillende componenten: kosten voor de taxateur, kadasterkosten, administratiekosten, kosten voor NWWI, gemeentelijke leges en eventuele validatiekosten. De ene taxateur rekent een vast bedrag en de ander een percentage van de woningwaarde. De kosten komen voor de rekening van degene die ze opvraagt indien er geen sprake is van verkoop. Bij verkoop zijn de kosten voor rekening van de koper en aftrekbaar van de belasting.

Hoe vindt u een geschikte taxateur?

U kunt zelf op internet een taxateur zoeken. Let dan goed op dat deze voldoet aan alle eisen die de hypotheekverstrekker stelt en dat de taxateur is aangesloten bij een brancheorganisatie als NVM, VBO of VastgoedPRO. Ook de makelaar of hypotheekverstrekker kan u adviseren over een taxateur.

Bent u op zoek naar een taxateur in de regio Rotterdam? Dan heeft Buddies Real Estate erkende register taxateurs in dienst die bekend zijn met zowel woningen als bedrijfspanden. U kunt eenvoudig een taxatierapport opvragen, zowel een standaardrapport als een gevalideerd rapport. Klik hier om meer te lezen of een taxatie aan te vragen.

Naar het overzicht