language

Bedrijfspand kopen als zzp'er

09 april 2018

Als u als zzp'er aanklopt bij een hypotheekverstrekker voor financiering van uw bedrijfspand, dan valt het niet mee hen te overtuigen. Geldverstrekkers willen zekerheden en omzetcijfers van de laatste drie jaar. Zeker als u net bent begonnen als zzp'er, dan beschikt u hier nog niet over. Welke mogelijkheden heeft u wel als zzp'er en waar moet u aan denken als u een bedrijfspand wilt kopen?

Mogelijke bedrijfsruimten

Allereerst is het goed om u af te vragen of u over een eigen bedrijfspand wilt beschikken. Als u net start, kunt u vanuit huis beginnen. Dat is financieel aantrekkelijk want als u een bepaalde ruimte uitsluitend voor uw onderneming gebruikt, dan mag u de kosten hiervoor fiscaal aftrekken.

Als u toch liever buitenshuis werkt, dan kunt u denken aan gedeelde bedrijfsruimten. Door het groeiende aantal zzp'ers zijn deze op steeds meer plekken te vinden. Deze kunt u vaak al voor een laag bedrag huren en per maand opzeggen. Wilt u liever een eigen pand, dan kunt deze ook huren in plaats van kopen. Voor volledige bedrijfsruimten zijn de huurcontracten vaak wel voor een paar jaar. Het voordeel van huren is dat u geen omkijken heeft naar het onderhoud. Bij een eigen pand is dat wel uw verantwoordelijkheid. Bovendien heeft u bij de aankoop van een bedrijfspand te maken met kosten koper en kosten voor het afsluiten van de hypotheek. Het duurt al gauw zo’n 5 tot 10 jaar voordat u deze heeft terugverdiend. Daarom moet u heel zeker weten dat uw bedrijf dan nog steeds bestaat en dat de locatie nog steeds voldoet.

Opstellen businessplan

Als u besloten heeft een eigen bedrijfspand aan te schaffen, dan zal uw geldverstrekker vragen om uw businessplan. Besteed hier tijd aan want een goed opgezet ondernemingsplan kan het verschil maken. Bovendien geeft het u zelf ook inzicht in uw financiële situatie. Zorg dat uw doelstellingen SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Een uitgebreide beschrijving over hoe u een businessplan opstelt is dan ook erg handig.

De introductie en ambities van uw bedrijf in het plan zijn belangrijk voor hypotheekverstrekkers omdat deze een indruk geven hoe u als ondernemer bent en of uw plannen realistisch zijn. Op basis van de financiële planning in het ondernemingsplan en het financieringsplan zullen ze beslissen of ze u een hypotheek verstrekken. In de financiële planning geeft u schattingen voor de investeringen, het bedrijfskapitaal en kasstromen. Ook evalueert u de rentabiliteit. In het financieringsplan richt u zich nog specifieker op de financieringsaanvraag.

Opstellen financieringsplan

In uw financieringsplan maakt u de financier duidelijk hoe u de rente- en aflossingsverplichtingen gaat voldoen. Door extra garanties te bieden, zoals de inbreng van eigen kapitaal of een 2e hypotheek op uw woonhuis, laat u zien gecommitteerd te zijn. Dat geeft de hypotheekverstrekker vertrouwen.

In het plan neemt u ook een cashflowprognose en de winst- en verliesrekeningen van de laatste 3 jaar op (als u hierover beschikt). Deze kunnen ook in de financiële planning van het ondernemingsplan worden opgenomen.

Kies een courant bedrijfspand

Als u een bedrijfspand op het oog heeft, kijk dan goed of deze courant is. De hypotheekverstrekker zal eerder geneigd zijn te financieren als het pand makkelijk kan worden verkocht. Dat betekent dat u het pand niet heel specifiek naar uw bedrijf moet gaan verbouwen. Dat zou een toekomstige koper kunnen afschrikken.

Financieel adviseur

Het loont zich om u te laten adviseren door een financieel adviseur. Zij zijn goed op de hoogte van overheidsfaciliteiten zoals de borgstellingsregeling voor midden- en kleinbedrijf of groeifaciliteit. Met deze borgstellingen gaan banken eerder over tot financiering.

Ook kan een financieel adviseur helpen om specifieke geldverstrekkers te vinden. Sommige financiers zijn gespecialiseerd in het financieren van zzp'ers. Zij beoordelen regelmatig cijfers van kleine ondernemingen en zullen sneller besluiten te financieren dan banken.

Mochten andere financiers niet willen meewerken, dan kan de financieel adviseur nog op zoek gaan naar andere manieren van fondsverwerving, bijvoorbeeld via informele investeerders (crowdfunding of een Business Angel netwerk), regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) of participatiemaatschappijen.

Advies over het juiste pand

Wilt u advies over het juiste pand, zoek dan een makelaar die de regio waarin u zich wilt vestigen goed kent en die bekend is met bedrijfspanden. Hij kan u adviseren over geschikte locaties omdat hij op de hoogte is van regionale ontwikkelingen en bestemmingsplannen. Ook heeft hij een objectief oordeel over de waarde van een pand waardoor u niet te veel betaalt.

In de regio Rotterdam is Buddies Real Estate een ervaren vastgoedspecialist die goed bekend is op de markt van bedrijfspanden. Zij weten wat er te koop is en welke panden geschikt zijn voor uw bedrijf. Ook als u toch besluit te huren, dan helpen ze u graag in uw zoektocht naar geschikte huurpanden. Neem gerust contact op om de beste mogelijkheden voor uw bedrijf te bespreken.

Naar het overzicht