language

Verhuur tweede woning levert meer rendement dan sparen op de bank

26 maart 2018

Sinds 2011 is de spaarrente dramatisch gedaald. Al een jaar of twee hangt deze tussen de 0 en 1 procent. Als u over kapitaal beschikt dan is sparen dus geen rendabele optie. Beleggen in woningen om te verhuren wel, want de vraag naar huurwoningen stijgt. Bovendien is het een relatief veilige manier van beleggen!

Meer vraag naar huurwoningen

In 2018 zal het tekort aan huurwoningen in Nederland oplopen tot 200.000 woningen, schat Capital Value, een grote makelaar in Utrecht, die internationale beleggers aan onder meer corporaties koppelt.

Volgens hen is er vooral in het middensegment een toenemend tekort aan betaalbare huurwoningen. Er zijn heel verschillende groepen op zoek naar huurwoningen: studenten, ouderen en expats, om maar een paar te noemen. Deze hebben allemaal behoefte aan een ander type woning, andere locaties en voorzieningen. Voor heel veel woningen is daarom wel een doelgroep te vinden. Belangrijk is wel dat u zich op de juiste richt. Als u dat doet, dan hoeft u niet bang te zijn voor leegstand.

Stel, u kiest ervoor om u te richten op expats. Dat is een interessante groep omdat zij meestal budget krijgen van hun werkgever. In sommige gevallen heeft u zelfs de zekerheid dat de werkgever betaalt. Veel expats willen dichtbij internationale scholen wonen en het liefste bij goede verbindingen naar een vliegveld. Vaak geven zij de voorkeur aan gemeubileerde woningen. Met deze informatie in uw achterhoofd kunt u gericht op zoek naar een woning voor uw doelgroep.

Rendement, een rekensommetje

Afhankelijk van de locatie en uw aankoopprijs, kan het rendement oplopen tot 6 à 7% per jaar. Voor een goed rendement moet u wel de juiste aankoopprijs betalen want als u teveel betaalt, dan draagt u de consequenties hiervan de hele looptijd met u mee. Laat u daarom adviseren door een makelaar, die kijkt ook naar de staat van onderhoud en is bekend met de gangbare marktprijzen.

We rekenen u even voor hoeveel rendement u kunt behalen als u bijvoorbeeld een huis koopt van 120 m2 in Zuid-Holland voor € 250.000,-. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter is € 13,92 in Zuid-Holland (bron: Pararius). Dat betekent dat u € 1670,- huur per maand kunt vragen. Uw rendement is dan: (1670 x 12=) 20.040 / 250.000 = 8%. Uiteraard moet u hiervan nog onderhouds- en financieringskosten aftrekken maar het nettorendement is in ieder geval vele malen hoger dan wat u aan spaarrente ontvangt op dit moment. De huuropbrengsten zijn bovendien onbelast.

Minimaliseren risico’s

Om het risico van uw belegging te minimaliseren, kunt u een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.

Leegstand voorkomen

Zorg dat uw woning steeds goed onderhouden is. Een goed onderhouden woning wordt eerder verhuurd. Voor het onderhoud kunt u het beste een meerjarenonderhoudsplan opstellen. U komt dan niet voor onaangename verrassingen te staan. Dit kunt u ook uitbesteden. Datzelfde geldt voor het beheer van alles wat met de verhuur te maken heeft. Als u dit uitbesteedt, hoeft u zelf niet actief op zoek te gaan naar nieuwe huurders.

Leegstand voorkomt u ook door u op de juiste doelgroep te richten. Onderzoek de buurt : voor welke doelgroep is de buurt interessant? Ga ook na welke bestemmingsplannen er zijn. Deze kunnen op langere termijn van grote invloed zijn op de verhuur.

Juiste aankoopprijs

Zoals al eerder gezegd, is een goed rendement voor een groot deel afhankelijk van wat u erin investeert. Alles wat u teveel betaalt, levert u later in op uw rendement. Neem een makelaar in de arm om objectief voor u te onderhandelen.

Staat van onderhoud

Kijk, voordat u koopt, kritisch naar de staat van onderhoud. Onderhoudskosten drukken op uw rendement. Omdat u misschien geen deskundige bent en omdat niet alle gebreken zichtbaar zijn, is het verstandig een deskundige mee te nemen. Nog meer zekerheid krijgt u met het opstellen van een bouwkundig onderzoek.

Borg

Om zeker te weten dat u niet opdraait voor schades die te wijten zijn aan de huurders, kunt u een borg vragen en dit vastleggen in een contract. Zo heeft u zekerheid dat uw huis netjes wordt bewoond en kunt u eventuele reparaties uit de borg betalen. 

Uw Buddie(s) in Rotterdam en omgeving

Buddies Real Estate begeleidt kopers bij het selecteren en aankopen van een tweede woning. Als u een woning op het oog heeft of als u interesse heeft om een tweede woning voor verhuur aan te schaffen, dan helpen wij u graag. Wij werken in Rotterdam en omgeving, een interessante en aantrekkende markt voor huurders. Omdat we de verhuurmarkt in deze regio goed kennen, kunnen we snel, kwalitatief goede huurders voor u vinden. Ook hebben we ervaring met verhuur aan expats.

Kom gerust eens bij ons langs op kantoor voor een kop koffie, dan nemen we samen de mogelijkheden door. 

Naar het overzicht