language

Waarom een bedrijfspand als belegging kopen?

12 maart 2018

Als u zoekt bent naar een ander alternatief voor uw kapitaal dan sparen, dan is beleggen in vastgoed een goede optie. Het is een relatief stabiele belegging, zolang u met beleid investeert. Maar waarom zou u kiezen voor een bedrijfspand? In deze blog vertellen we u er meer over.

Er zijn verschillende soorten bedrijfspanden waar u voor kunt kiezen: een winkelruimte, een kantoorpand voor een bedrijf of een (deel van) een verzamelgebouw, opslagruimtes, een praktijkruimte etc. Wat u ook kiest, de redenen, voor- en nadelen komen grotendeels overeen.

Redenen om bedrijfspand te kopen

De belangrijkste reden om een bedrijfspand te kopen, is financieel voordeel. Maar ook dat kunt u op verschillende manieren verkrijgen.

1. Verhuur rendement

Een veelvoorkomende reden om te investeren op dit moment, is de lage rentestand. Als u kapitaal op een spaarrekening heeft staan, levert dat tussen de 0 en 1% rente op. Als u investeert in bedrijfsvastgoed om te verhuren dan kunt u, afhankelijk van de locatie, zo meer dan 6% rendement verdienen.

2. Waardevermeerdering

Een andere manier om rendement te behalen, is om het te verkopen tegen een hogere prijs. Belangrijk is dan om vooraf grondig onderzoek te doen naar de ontwikkeling en bestemmingsplannen van de locatie. Ook zult u geduld moeten hebben, want voordat vastgoed in waarde stijgt, bent u minimaal 5 jaar verder.

3. Waarde-opbouw pensioen

Het aankopen van een eigen bedrijfspand kan een extra pensioenpotje zijn. Dat geldt voornamelijk voor ondernemers maar ook als particulier kunt u de waardevermeerdering gebruiken als aanvulling op uw pensioen.

Voordelen kopen bedrijfspand

De redenen om te investeren, zijn duidelijk maar er zijn nog ook voordelen die niet direct gerelateerd zijn aan financieel voordeel. Deze gelden vooral als u een eigen bedrijf heeft en het pand ook voor uw eigen bedrijf gebruikt. Ook als dat niet het geval is, dan is in ieder geval het eerste voordeel interessant voor u.

Opsplitsen

Een bedrijfspand is vaak op te delen in verschillende ruimtes. Om die reden is het prima geschikt om te verhuren. Als u niet het hele pand kunt verhuren aan één partij of als u zelf niet alle ruimte nodig heeft, dan kunt u het opsplitsen in meerdere kantoorruimtes en alsnog verhuren. Zo heeft u meer zekerheid dat het niet leegstaat.

Opbouw bedrijfskapitaal

Als u een eigen bedrijf heeft, kunt u een bedrijfsruimte huren maar als u koopt, bouwt u bedrijfskapitaal op. Zo verdient u extra bij naast uw normale omzet.

Vaste plek

Huurcontracten van bedrijfsruimten zijn vaak voor vijf jaar. Als u een eigen bedrijf heeft en u wilt meer zekerheid dat u na die tijd nog kunt blijven, dan is de aankoop van uw eigen pand het overwegen waard. Bovendien weten uw personeel en uw klanten dan ook waar ze aan toe zijn!

Nadelen kopen bedrijfspand

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het kopen van bedrijfspanden. Om een miskoop te voorkomen, moet u deze wel meenemen in uw overweging.

Waarde kan fluctueren

Vastgoedprijzen stijgen en dalen. Het kan zijn dat, op het moment dat u uw bedrijfspand wilt verkopen, de prijzen net zijn gedaald. Heeft u dan het geduld om te wachten tot de prijzen weer zijn aangetrokken of neemt u uw verlies?

Onderhoud zelf regelen

Als eigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Als u huurt, heeft u daar geen omkijken naar. Uiteraard kunt u er altijd voor kiezen om het onderhoud uit te besteden.

Bedrijfspartners

Als u een bedrijfspand koopt voor uw eigen zaak en u heeft zakenpartners, dan moet u vooraf met elkaar afspreken waar u aan toe bent, als u of een van uw partners eruit wil stappen. Tegen welke waarde wordt het op dat moment getaxeerd? Het kan zijn dat u op dat moment verlies moet incasseren.

Belasting over waardevermeerdering

Uw bedrijfspand kan in waarde stijgen. Als u als particulier investeert, dan valt die winst voor u in box 3 en betaalt u het percentage dat u belastingplichtig bent. Tot € 975.000 is dat een gemiddeld percentage van 4,6% sinds 2017. Als u het bedrijfspand koopt en u heeft een eenmanszaak of andere onderneming, dan wordt u belast in box 1 en daar ligt het belastingtarief een stuk hoger. Op die manier kan een flink deel van uw verkoopwinst uiteindelijk naar de fiscus verdwijnen.

Beleg met beleid

Investeren in bedrijfspanden is zeker interessant mits u dit met beleid doet. Het is goed u vooraf in te lezen en beter nog, om een specialist in de arm te nemen. Iemand die op de hoogte is van de gangbare prijzen en de te verwachten ontwikkelingen. Buddies Real Estate is thuis op de markt van bedrijfspanden in Rotterdam en omgeving. De markt is groot en zij hebben het overzicht en kunnen u helpen het juiste pand te vinden.

Twijfelt u nog over waarin u wilt gaan beleggen: bedrijfspanden of particuliere woningen? Neem dan gerust contactop om te bespreken wat voor u de beste mogelijkheden zijn als het gaat om beleggen in vastgoed.

 

 

 

 

   

 

 

 

Naar het overzicht