language

Belastingregels bij aankoop bedrijfspand

12 februari 2018

Als u erover denkt om een bedrijfspand aan te schaffen, dan komt daar een heleboel bij kijken. In deze blog geven we een samenvatting van de belangrijkste belastingregels waar u mee te maken krijgt.

Privé of zakelijk vermogen?

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen of het pand volledig wordt gebruikt voor uw onderneming of gedeeltelijk. Dit bepaalt of u het pand op de balans van uw onderneming zet of tot uw privévermogen telt. Voor deze blog gaan we ervan uit dat u het pand uitsluitend als bedrijfsruimte gebruikt en dus volledig als bedrijfsvermogen kenmerkt.

Denkt u eraan dat als u een bedrijfspand koopt, u verplicht bent voor de belastingdienst alle documenten die te maken met de koop in ieder geval 10 jaar te bewaren.

Kosten en winst van een eigen bedrijfspand

Voor een bedrijfspand in eigendom mag u alle kosten met betrekking tot het gebouw aftrekken van uw inkomsten. Dat geldt voor energiekosten, verzekeringskosten, schoonmaakkosten, inrichtingskosten, onderhouds- en verbouwingskosten. Dit mag inclusief btw, als u de btw niet als voorbelasting kunt aftrekken.

Als het pand tot bedrijfsvermogen behoort, dan is de waardestijging winst voor de onderneming. Over die winst moet u bij verkoop belasting betalen.

Afschrijven over een bedrijfspand

Als u het pand volledig gebruikt voor uw onderneming, dan mag u de waarde van het pand afschrijven. De afschrijving van vastgoed is anders dan van andere bedrijfsmiddelen. We zetten het belangrijkste op een rijtje:

  • u schrijft af over de aankoopkosten (incl. notaris- en makelaarskosten, hypotheekkosten, kosten bouwkundig onderzoek, verbouwingskosten en overdrachtsbelasting);
  • de gebruiksduur van een pand is 30 tot 50 jaar;
  • er is een restwaarde;
  • u schrijft niet af over de waarde van de grond.

De som van de afschrijving is dan bijvoorbeeld: aanschafwaarde – restwaarde – grondwaarde x n%
n Is afhankelijk van het aantal jaar dat u afschrijft. Stel dat u 20 jaar afschrijft, dan is dat 5% (5 x 20= 100%)

Voorwaarden voor afschrijving

U mag alleen afschrijven zolang de waarde van het pand op uw balans (de boekwaarde) hoger is dan 50% van de WOZ-waarde.

Bovendien mag de boekwaarde niet beneden de bodemwaarde zakken. De bodemwaarde is een fiscaal begrip. Voor gebouwen die u verhuurt, geldt de WOZ-waarde als bodemwaarde. Voor gebouwen in eigen gebruik is dit 50% van de WOZ-waarde. Stel uw boekwaarde is € 200.000 en uw bodemwaarde € 198.000, dan mag u dus maximaal nog € 2.000 afschrijven.

Op de website van de belastingdienst vindt u meer informatie over het afschrijven van een bedrijfspand.

Investeringsaftrek

Als u investeert in een bedrijfspand, dan heeft u mogelijk recht op investeringsaftrek. Voor 2017 gold dat als u tussen de € 2.301 en € 312.176 investeert in bedrijfsmiddelen, u een bepaald bedrag mag aftrekken van uw winst. Het exacte bedrag vindt u in deze tabel.

BTW

Alleen bij panden die nieuw zijn of minder dan twee jaar in gebruik, betaalt u btw. Panden die ouder zijn, zijn vrijgesteld van btw. U kunt samen met de verkoper ervoor kiezen om wel belasting te betalen over de aankoop. Dit moet worden vastgelegd in de notariële akte. Dit kan alleen als u het pand voor minimaal 90% gaat gebruiken voor belaste bedrijfsactiviteiten (voor sommige branches geldt een minimumeis van 70%). Alleen wanneer u het pand voor 90% of meer voor btw-belaste prestaties gebruikt, is deze optie interessant omdat u dan de in rekening gebrachte btw (nagenoeg geheel) kunt aftrekken.

Als u btw betaalt voor een bedrijfspand, dan betaalt u deze als koper en niet als verkoper, zoals bij andere goederen. Bij verkoop van een bedrijfspand is de btw verlegd naar de koper. U kunt de btw op uw aangifte weer aftrekken als voorbelasting.

Niet alleen de belastingdienst..

Het kopen van vastgoed kan een interessante investering zijn voor uw bedrijf. U bouwt immers bedrijfskapitaal op. Het is wel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle regels waar u mee te maken krijgt. Dat geldt niet alleen voor de belastingdienst, maar ook voor regels van de gemeente. U koopt immers voor de lange termijn en door u goed voor te bereiden, voorkomt u onaangename verrassingen in de toekomst.

Laat u daarom bij de koop van een bedrijfspand bijstaan door een expert. Iemand die verstand heeft van zowel de regels omtrent de belasting, als ook bestemmingsplannen en bouwkundig onderhoud.

Buddies Real Estate heeft jarenlange ervaring in de vastgoedmarkt van Rotterdam en omgeving. Wij denken graag mee wat het beste bij uw onderneming past: kopen of huren en welke locatie het meest geschikt is. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op om samen de mogelijkheden te onderzoeken.

Naar het overzicht

Belastingregels bij aankoop bedrijfspand