language

Vastgoed kopen op een veiling: unieke kans of miskoop?

29 januari 2018

U ziet ze weleens in de krant: veilingen van woningen. Vaak worden huizen daar onder de taxatiewaarde verkocht. Dat klinkt heel aantrekkelijk. Maar hoe werken die veilingen? En wat zijn de addertjes onder het gras?

Redenen voor verkoop via de veiling

De meeste huizen in Nederland worden via een besloten, onderhandse verkoop verkocht. In sommige gevallen vindt de verkoop plaats via een veiling. Daar zijn verschillende redenen voor: in 95% van de gevallen betreft het een executieverkoop: de hypotheekverstrekker probeert achterstallige hypotheekbetalingenterug te vorderen.

Ook andere schuldeisers kunnen op deze manier achterstallige betalingen compenseren. In dat geval betreft het beslaglegging.

Een veiling kan echter ook vrijwillig zijn. De verkoper kan hiervoor kiezen als hij denkt dat hij op deze manier een hogere prijs voor zijn huis kan krijgen. Dit kan via een openbare veiling of een openbare inschrijving. In dat laatste geval brengen kopers een bieding uit met een inschrijfbiljet bij de notaris. In tegenstelling tot een openbare veiling, wordt er bij een openbare inschrijving geen premie voor de hoogste bieder (inzetpremie) uitgeloofd en moet de koop daarna schriftelijk worden vastgelegd.

De algemene voorwaarden tussen de soorten veiling zijn verschillend. Zo kan bij een vrijwillige veiling alleen worden geboden tijdens de veiling. Bij een gedwongen verkoop kan tussen de aankondiging en verkoop een onderhands bod worden uitgebracht. Het is dus belangrijk om u van tevoren goed te informeren over de voorwaarden.

Gebruikelijke verkoop versus veiling

De regels van een openbare veiling zijn anders dan van een onderhandse verkoop. Hieronder geven we de belangrijkste verschillen.

Besloten, onderhandse verkoop

 • Koper en verkoper kunnen onderling afspraken maken. Deze worden vastgelegd in een koopakte.
 • Prijs wordt onderling overeengekomen.
 • Financiering kan na de koop worden geregeld. Eventueel ontbindende voorwaarde.
 • Drie dagen bedenktijd na de koop.
 • Huis kan vooraf met een makelaar worden bezichtigd.
 • Ondersteuning van een reguliere makelaar.

Openbare veiling

 • Voorwaarden liggen vooraf vast.
 • Prijs per opbod en afslag.
 • Financiering moet vooraf zijn geregeld. Koop is bindend en definitief.
 • Koop is onherroepelijk.
 • Volgens de wet moeten verkoper en hypotheekverstrekker meewerken aan een bezichtiging, maar het is niet gebruikelijk een huis vooraf te bezichtigen.
 • Ondersteuning van een Erkend Veiling Makelaar (optioneel).

Hoe vind ik openbare veilingen voor huizen?

Executieverkopen en beslagleggingen worden vaak aangekondigd in de krant. Daarnaast zijn er verschillende websites voor het veilen van huizen. Voorbeelden zijn: www.vastgoed-auctions.nlwww.veilingbiljet.nl en www.huisveiling.nl.

Veilingen en de bijbehorende voorwaarden moeten dertig dagen van tevoren op internet worden aangekondigd. Sommige veilingen verlopen uitsluitend via internet. Veilingen zijn openbaar dus iedereen mag meebieden.

Bieden: hoe werkt het?

Allereerst wordt de inzetsom van het te veilen object bepaald. Dat gaat via opbod. Als deze vaststaat, gaat de veilingmeester met een hoger bedrag van start en telt af. Dit heet bieden bij afslag of afmijnen. Degene die ‘mijn’ roept bij het hoogste bedrag en kan aantonen dat hij over voldoende financiële middelen beschikt, heeft het huis gekocht.

Het bieden op een veiling gaat snel en door de spanning kunt u fouten maken. Als u per ongeluk ‘ja’ roept in plaats van ‘mijn’, dan is dat geen officieel bod. Als u geen ervaring heeft, is het daarom verstandig om iemand mee te nemen die dat wel heeft, zodat het pand niet aan uw neus voorbij gaat.

Unieke kans of miskoop?

De prijzen op een veiling zijn verleidelijk, maar realiseer u dat het bieden op een huis op een veiling heel anders is dan het kopen van een huis via een (normale) onderhandse verkoop. De regels zijn anders en de voorwaarden verschillen per veiling. Het is dus enorm belangrijk om u goed voor te bereiden zodat u later geen spijt krijgt van uw investering.

Bovendien is de koop op een veiling onherroepelijk. U heeft geen bedenktijd zoals bij een reguliere koop. Als u het huis van tevoren niet heeft bezichtigd, weet u niet wat de staat van onderhoud is en of er mogelijke gebreken zijn. Ook kan het zijn dat het pand bewoond is door huurders, onder monumentenzorg valt of dat er een aanschrijving van de gemeente op rust. Als koper bent u aansprakelijk voor al deze zaken. Dit kan de waarde van uw investering aanzienlijk verminderen.

Omdat de koop onherroepelijk is, is het belangrijk dat u akkoord heeft van uw hypotheekverstrekker op de benodigde hypotheek voordat u gaat bieden. Als u later niet kunt voldoen aan de betalingsverplichting, dan kan u dat een flinke boete opleveren.

Risico’s uitsluiten

Omdat de koop onherroepelijk is, wilt u zeker weten dat u geen miskoop doet. Raadpleeg daarom altijd een makelaar met kennis van de lokale vastgoedmarkt. Hij kan u informeren over de locatie en het pand. Buddies Real Estate is zo’n specialist met jarenlange ervaring in vastgoed in Rotterdam en omgeving. Of u op zoek bent als particulier of als vastgoedbelegger, neem gerust contact met ons op om te kijken wat voor u het meest geschikte pand is voor de beste prijs, via reguliere verkoop of via een openbare veiling.

Naar het overzicht

Huis kopen op een veiling