language

Voordelen en nadelen aankoop winkelpand voor verhuur

15 januari 2018

Een winkelpand aankopen voor verhuur kan een goede investering zijn. Zoals met iedere investering zitten er voor- en nadelen aan. In dit blog leest u welke dat zijn, zodat u optimaal bent voorbereid.

Voordelen verhuur winkelpand

Het belangrijkste voordeel is duidelijk: de opbrengsten uit huur. Als de economie goed draait en u bezit een pand op een geschikte locatie, dan kunt u een goed rendement uit uw investering halen.

Bovendien kan een pand op de lange termijn in waarde vermeerderen. Bij verkoop maakt u dan ook nog eens winst.

Verhuren van winkelpand heeft ook nadelen

Zowel de huuropbrengst als de waardevermeerdering zijn echter sterk afhankelijk van de economische ontwikkelingen. Steeds meer bekende winkels verdwenen de afgelopen jaren uit het straatbeeld omdat ze het verliezen van online ketens. Daarvoor in de plaats gaan online ketens steeds vaker ook een brick and mortar winkel openen. Zij zoeken de consument dus weer op in de winkelstraat.

Niet alleen de online verkopen bepalen het retailklimaat, ook recessies hebben een grote invloed. Tijdens een recessie lopen de verkopen terug en zal er minder interesse zijn in winkelpanden. Uw huuropbrengsten zijn dan onzeker en bij verkoop zal het pand in waarde zijn verminderd. Recessies zijn helaas vooraf moeilijk te voorspellen.

Een ander nadeel is dat winkelpanden onderhouden moeten worden. Houd daar rekening mee. Niet alleen kost het geld en moet jaarlijks geld gereserveerd worden. Het moet ook georganiseerd worden. Dat kost tijd en aandacht. Dit laatste kan ook uitbesteed worden. Buddies Real Estate helpt u daar graag bij.

Factor voor succes

Er is één factor die de kans op een succesvolle investering bepaalt: wegen de kosten op tegen de baten? Om dat vast te stellen, moet u zich van tevoren de volgende vragen stellen:

  • Kunt u betrouwbare huurders vinden?
  • Hoe is de ontwikkeling van bezoekersstromen rond de locatie de laatste jaren geweest?
  • Wat zijn de te verwachten ontwikkelingen?
  • Wat zijn de bestemmingsplannen voor het gebied waarin de winkel ligt?
  • Wat is het bestemmingsplan voor het pand zelf?
  • Wat is de staat van onderhoud van het pand? Hoeveel zijn de geschatte renovatiekosten?
  • Zijn er uitbreidingsmogelijkheden?
  • Wat is de geschatte huuropbrengst per maand/jaar?
  • Hoe verhoudt de huuropbrengst zich tot de aankoopprijs?
  • Wat is de te verwachten waardestijging over 10-15 jaar?

Het antwoord op deze vragen kunt u nog verder aanvullen met relevante informatie uit eigen research. Als uit beantwoording van deze vragen blijkt dat de investering rendement zal opleveren, dan is het zeker de moeite waard om de aankoop te overwegen.

Lokale expert

Deze vragen zijn echter niet gemakkelijk te beantwoorden zonder kennis van de lokale vastgoedmarkt. Daarom is het verstandig om een lokale beleggingsspecialist in de arm te nemen. Hij kan deze vragen eerlijk beantwoorden en andere relevante informatie delen, waardoor u zeker weet dat u geen kat in de zak koopt. Ook kan hij u attenderen op andere mogelijk interessante investeringspanden.

Buddies Real Estate heeft veel ervaring met de aankoop van beleggingspanden en is goed bekend met de vastgoedmarkt in Rotterdam en omgeving. Heeft u plannen om een investeringspand te kopen, kom dan gerust eens koffie bij ons drinken of neem contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Naar het overzicht

Voor en nadelen verhuur winkelpand