language

Hoe belangrijk is een taxatierapport?

25 december 2017

Reële vraagprijs, zeker rendement

Allereerst wilt u weten of u een reële prijs betaalt. Natuurlijk kunt u zelf de WOZ-waarde opvragen en op Funda andere huizen in de buurt vergelijken. De markt ontwikkelt zich echter snel en een taxateur is als geen ander op de hoogte van de huizenprijzen in zijn regio.

Hij weet ook wat de bestemmingsplannen zijn en of er speciale voorwaarden van toepassing zijn op het huis. Deze kennis kan heel belangrijk zijn. Stel dat u het huis niet mag splitsen in appartementen of dat er een industrieterrein naast het huis is voorzien, dan vertaalt dat zich in de waardebepaling. U kunt dan uw aankoopplannen of uw bod aanpassen. Dit bepaalt uw toekomstig rendement.

Kortom, een taxatierapport helpt u een reële rendementsprognose vast te stellen.

Ontbindende voorwaarde van financiering

Een taxatie wordt vaak uitgevoerd in opdracht van de hypotheekverstrekker. Zij willen zeker weten dat het registergoed in verhouding staat tot de verstrekte lening. Als deze minder waard is, dan zullen ze geen volledige financiering verschaffen.

Daarmee hangt de taxatie ook samen met de ontbindende voorwaarde van financiering. Laat daarom een taxatie uitvoeren voordat deze voorwaarde verloopt. Als het pand minder waard is dan u dacht, dan kunt u nog onder de koop uit.

Als een taxatie wordt uitgevoerd in opdracht van een hypotheekverstrekker, dan moet deze officieel worden gevalideerd door een erkend instituut.

Inschatting onderhoud en extra kosten

Een taxatie is weliswaar geen bouwkundig onderzoek, maar het rapport kan wel informatie opleveren over de staat van onderhoud. U kunt met behulp van het taxatierapport al een voorzichtige inschatting van onderhoud en kosten maken, een huurprijs bepalen en uw toekomstig rendement berekenen. Al is een bouwkundig rapport altijd aan te bevelen, omdat deze nog nauwkeurigere informatie geeft.

Waar vindt u een goede taxateur?

Goede taxateurs zijn degelijk opgeleid, aangesloten bij een register en kunnen onafhankelijk worden ingeschakeld.

De register taxateurs RMT van Buddies Real Estate voldoen aan deze vereisten. U kunt bij ons eenvoudig online een taxatie aanvragen. We nemen dan binnen een dag contact met u op. Wilt u snel een taxatierapport ontvangen? We kunnen u al binnen drie dagen na opname een taxatierapport overhandigen.

Naar het overzicht