language

5 Belangrijke zaken bij aankoop tweede huis als beleggingspand

24 juli 2017

Als u een tweede huis als belegging wilt kopen, waar moet u dan aan denken? De volgende vijf aspecten zijn belangrijk bij de aankoop van een beleggingspand.

1. Huurders

Als u uw tweede huis wilt gaan verhuren, dan is het belangrijk om vooraf te bedenken aan wie u dat wilt doen. Over het algemeen is er behoefte aan huurhuizen in Nederland mits deze op de juiste locatie voor de juiste doelgroep staan.

Bekijk of het pand en de locatie geschikt zijn voor potentiële huurders. Onderzoek of uw doelgroep de huurprijs kan betalen die u heeft berekend. Informeer ook naar de regels met betrekking tot verhuur van de gemeente. In elke gemeente zijn deze anders. Controleer of u het mag verhuren voor de tijd die u in gedachten heeft en of het eventueel mag worden opgesplitst.

Kiest u ervoor om het pand voor korte tijd te verhuren voor een hogere prijs met meer administratieve rompslomp of kiest u voor vaste huurders voor een langere tijd? Huurders die langer ergens wonen, bouwen meer rechten op. Dit kan van invloed zijn als u het pand weer wilt verkopen.

Door het juiste pand op de juiste locatie voor de juiste doelgroep te kopen, voorkomt u verlies op uw rendement door leegstand.

2. Belastingen tweede huis

Fiscaal kan het interessant zijn als particulier om een beleggingspand te kopen. Hypotheek- en onderhoudskosten voor een tweede woning zijn fiscaal weliswaar niet aftrekbaar, maar de huuropbrengsten worden niet belast. Dit geldt alleen als u er niet te veel tijd en energie in steekt. De waarde van het pand mag u dan bij box 3 rekenen. Hiervoor mag u uitgaan van de WOZ-waarde minus een bepaalde factor indien de woning is verhuurd. De factor hangt af van de huurprijs. Deze kunt u vinden op de website van de Belastingdienst. Over vermogen in box 3 wordt maximaal 1,2 % vermogensbelasting gerekend.

Als u wel veel tijd in de woning steekt, dan ziet de fiscus de huuropbrengsten als een inkomstenbron en worden ze belast in box 1.

Bij verkoop geldt dat als het beleggingspand in box 3 is opgenomen, de verkoopwinst onbelast is. Dat geldt niet voor box 1.

Het is dus voordeliger om uw tweede huis in box 3 op te nemen. Het is dan belangrijk dat u niet te veel tijd in het pand steekt om te voorkomen dat de fiscus deze als inkomsten voor box 1 ziet. Het uitbesteden van vastgoedbeheer kan een overweging zijn.

Ondernemingsvermogen of privévermogen?

Als u ondernemer bent, kunt u het beleggingspand alleen opnemen als ondernemingsvermogen als het ook werkelijk zakelijk een functie heeft. Als het zowel zakelijk als privé wordt gebruikt, dan is het belangrijk vooraf goed te berekenen of u het tot het zakelijk of het privévermogen wilt rekenen. Als de keuze eenmaal is gemaakt, kan deze niet makkelijk meer worden teruggedraaid.

3. Financiering en rendement

Voor de financiering van een tweede huis moet u er rekening mee houden dat banken maar 70 tot 80 % financieren. De rest zult u uit eigen kapitaal moeten financieren.

De hypotheek van een tweede huis is niet aftrekbaar, maar met de huidige rentestand kan het toch interessant zijn een hypotheek af te sluiten. De rentekosten zijn op dit moment laag. Daarnaast blijven de hypotheeklasten voor langere tijd gelijk terwijl de huuropbrengsten over het algemeen elk jaar stijgen. Op die manier groeit uw rendement in de loop van de jaren. Als u tussentijds nog aflost, wordt dit verschil nog groter.

Als uw beleggingspand goed is onderhouden en op de juiste locatie staat, dan zal het zeer waarschijnlijk in waarde stijgen. Deze verkoopwinst levert na de huurinkomsten nog eens rendement op.

4. Onderhoud

Onderhoudskosten drukken op uw rendement. Kijk daarom bij aankoop van het pand naar de staat van onderhoud. Neem hierbij een specialist in de arm die u kan wijzen op eventuele verborgen gebreken en kan helpen bij het opzetten van een onderhoudsplan. Hoe beter u uw beleggingspand onderhoudt, hoe hoger uw winst bij verkoop. U kunt er ook voor kiezen om het onderhoud uit te besteden.

5. Aankoopprijs

Om zeker te weten dat u de juiste prijs betaalt, is het verstandig een makelaar te raadplegen, die gespecialiseerd is in beleggingsvastgoed. Hij weet wat een redelijke prijs is voor het pand op de betreffende locatie en kan de staat van onderhoud beoordelen. Ook kan hij mede evalueren of het pand geschikt is voor verhuur. Mocht dat niet zo zijn, dan kan hij alternatieven laten zien die wel voldoen aan uw wensen.

uddies Real Estate heeft jarenlang ervaring op de vastgoedmarkt in Rotterdam en omgeving en kan u adviseren over de aankoop van een tweede huis of het verhuren van uw beleggingspand. Zullen we eens kennismaken?

Naar het overzicht