language

Het verschil tussen de taxatiewaarde en WOZ-waarde van jouw huis

08 november 2016

De WOZ-waarde die je van de gemeente per jaar weer opnieuw ontvangt, zegt weinig tot niets over de werkelijke waarde van jouw huis, de taxatiewaarde. Sta je dus op het punt om jouw huis te verkopen, baseer je dan niet op die WOZ-waarde maar laat jouw huis goed taxeren door een erkend makelaar. Dan weet je zeker wat de marktwaarde van jouw huis is.

Marktwaarde

Natuurlijk is de taxatiewaarde nog geen garantie voor de uiteindelijke verkoopsom. Is er veel animo, dan kan de koopsom zelfs hoger zijn dan verwacht. Dat zien we soms al weer gebeuren in favoriete wijken in Rotterdam. Maar de taxatie geeft wel een heel goede indicatie van de marktwaarde terwijl de WOZ-waarde een ruwe schatting is.

Werkelijke waardering van jouw huis

Het verschil tussen de taxatie- en WOZ-waarde is de manier waarop de waardering wordt gedaan. Bij een taxatie beoordeelt een makelaar-taxateur de woning van binnen en buiten, neemt de maten op en bekijkt de verkoopprijzen van vergelijkbare huizen uit de nabije omgeving. Daarbij is de kwaliteit van het huis en de onroerende zaken zoals rolluiken, zonnepanelen, de keuken en dergelijke van grote invloed. Dit alles gecombineerd met de ervaring en kennis van de makelaar vormt de taxatiewaarde waarmee uiteindelijk de vraagprijs wordt bepaald.

WOZ voor de OZB

De WOZ-waarde is er vooral om voor de gemeente de hoogte van de jaarlijkse heffingen te bepalen, de OZB (onroerendezaakbelasting). Deze OZB is volgens de gemeente een geschatte marktwaarde van jouw huis en gebaseerd op de waarde van het voorgaande jaar. Om die waarde vast te stellen, wordt alleen gekeken naar de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw wijk. Het bouwjaar, de inhoud van de woning en de perceeloppervlakte zijn daarbij ook maatgevend. Die informatie wordt uit het Kadaster gehaald. Of jouw woning wel of niet in een betere staat verkeert dan de huizen die onlangs verkocht zijn, is niet relevant voor de WOZ.

Hypotheek of inkomstenbelasting

Een ander belangrijk verschil tussen de WOZ- en de taxatiewaarde is wat je ermee doet. Zo is de WOZ-waarde nodig bij de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting voor de Belastingdienst maar heb je de taxatiewaarde nodig om een hypotheek te kunnen afsluiten.

Brian, Register Makelaar Taxateur bij Buddies

Wil je een andere woning kopen dan is het goed om te weten wat jouw huidige huis zal opbrengen bij verkoop. Een beëdigd taxateur zal hiervoor jouw woning opnemen en de taxatie uitwerken. En, zoals je van Buddies Real Estate mag verwachten, doen wij dat natuurlijk graag voor je. Brian, een van onze Buddies, is Register Makelaar Taxateur en staat klaar om ook een taxatiewaarde aan jouw huis toe te kennen.

Naar het overzicht