language

De verschillende opties van beleggen in onroerend goed

01 oktober 2018

De huidige rentestand stimuleert spaarders en beleggers om op zoek te gaan naar opties om hun spaargeld beter te laten renderen. Beleggen in onroerend goed is een relatief stabiele manier van beleggen. Er bestaan verschillende opties. In deze blog nemen we ze met u door.

  • Investeren in commercieel vastgoed

Op dit moment zitten we in een groeiende economie. Er is dan volop vraag naar kantoor- en winkelpanden. Investeren in commercieel vastgoed kan dan een aardig rendement opleveren. Met name in Rotterdam is het rendement hoog, gemiddeld 8,43%. Voor commercieel vastgoed is dit vaak nog hoger.

Het risico van investeren in commercieel vastgoed valt of staat met de juiste locatie. Als deze in trek is, dan heeft u zelfs na aftrek van de kosten nog een aardig rendement. Maar als de locatie uit de gratie is, dan kan het moeilijk zijn om deze te verhuren. Laat u dus goed voorlichten over de potentie van uw investering en de bestemmingsplannen rondom het pand.

Om te investeren in bedrijfspanden, moet u wel beschikken over een redelijk kapitaal. Als u minder wilt beleggen, dan zijn er ook nog andere manieren om te investeren in onroerend goed.

  • Beleggen in vastgoedfonds of vastgoed-cv

U kunt ook indirect investeren in vastgoed via beursgenoteerde vastgoedfondsen of vastgoed-cv’s. U kunt kiezen voor de particuliere of de commerciële markt. In beide gevallen krijgt u na aftrek van de kosten jaarlijks huurinkomsten uitgekeerd. Dit is gemakkelijker dan zelf in een pand te investeren en deze te onderhouden. Het rendement is dan wel wat lager om deze kosten te kunnen dekken.

Wat zijn de verschillen tussen een vastgoedfonds en vastgoed-cv’s?
Vastgoedfondsen zijn gekoppeld aan de aandelenmarkt. Koersen kunnen daarom fluctueren. Vastgoed-cv’s brengen vaak een prospectus uit. Daarin zijn alle fondskosten, exploitatiekosten en vergoedingen voor de initiatiefnemer opgenomen. U weet waar u in investeert en de waardestijging is niet direct onderhevig aan koersdalingen. Ook heeft u zelf inspraak in de besluitvorming. Voor vastgoedfondsen worden de beslissingen genomen door het management van het fonds.

Een nadeel van een vastgoed-cv is dat deze investering vaak voor 5 tot 10 jaar is. Tussentijds is het moeilijk de belegging te beëindigen of door te verkopen. Ook is het risico dat een vastgoed-cv failliet gaat, hoger gebleken dan bij een vastgoedfonds. Die fondsen zijn namelijk gebonden aan allerlei wet- en regelgeving. Dat geldt voor vastgoed-cv’s niet.

  • Investeren in woningen voor de particuliere markt

Wilt u liever direct profiteren van het rendement? Dan kunt u investeren in bijvoorbeeld een huurwoning, studentenwoning, appartement of vakantiehuis. Soms wordt aangeraden om te investeren in kleine woonruimtes, die iemand met één salaris kan bekostigen, maar dit hangt helemaal af van de locatie en de woning. Er is vraag naar alle genoemde soorten huizen, dus als u een goed onderhouden huis op de juiste locatie koopt, dan zal er zeker vraag naar zijn.

Het risico van deze investering is dat uw geld niet op korte termijn vrij beschikbaar is, als u het nodig heeft. U weet namelijk niet hoe snel u de woning kunt verkopen. Verder hangt het af van de populariteit van de locatie en de staat van onderhoud of er huurders op afkomen. Voor de eerste is het daarom belangrijk om goed onderzoek te doen voor u overgaat tot kopen. Het onderhoud kunt u ook uitbesteden, als u daar zelf geen tijd voor zou hebben.  

  • Extra aflossen op uw hypotheek

Tot slot nog een optie van beleggen in vastgoed waar u misschien niet direct aan heeft gedacht: extra aflossen op uw hypotheek. Dit kan meer opleveren dan geld op de spaarrekening. Het rendement is de lagere maandelijkse hypotheekbetaling. Het is wel goed om door te rekenen of dit u netto ook echt meer oplevert. Er geldt op dit moment nog dat u uw hypotheekkosten van de belasting kunt aftrekken. Ook hanteren sommige banken een boeterente als u boven een bepaald percentage aflost.

Wat is voor u de beste optie?

Bent u geïnteresseerd om uw geld op een andere manier dan met sparen te laten renderen en wilt u wel enige zekerheid? Dan is beleggen in vastgoed een goed alternatief. Welke optie het beste bij u past, hangt af van uw vermogen en uw risicoprofiel. Wilt u meer weten over beleggen in onroerend goed? Neem dan contact op met Buddies. Wij zijn een makelaar in de regio Zuid-Holland met ervaring in zowel de commerciële als de particuliere sector. Wij denken graag met u mee.

Er is meer mogelijk dan u denkt!

Naar het overzicht

Opties van beleggen in onroerend goed