language

Tips als u een bedrijfspand verkoopt om een nieuw ruimte te kopen

08 oktober 2018

Als u al eens een bedrijfspand heeft gekocht, dan heeft u eerder te maken gehad met de overweging om te kopen en de regels die daarmee samenhangen. Maar hoe zit het nu als u een pand wilt verkopen om een ander aan te kopen? En hoe zit het ook alweer met btw en hypotheek en dergelijke?

In deze blog bespreken we een aantal belangrijke zaken waar u mee te maken krijgt als u een bedrijfspand verkoopt om een nieuwe bedrijfsruimte te kopen.

Btw bij een nieuwe bedrijfsruimte kopen

De btw is een van de eerste zaken waar u tegenaan loopt. Heeft u bij aankoop btw betaald?

Over een bedrijfspand dat ouder is dan 2 jaar hoeft in principe geen btw te worden betaald. Toch kan het aantrekkelijk zijn om het wel te doen. Als u het bedrijfspand voor minimaal 90% gaat gebruiken voor bedrijfswerkzaamheden die btw-plichtig zijn, dan mag u deze direct als voorbelasting aftrekken.

Als de verkoop van een bedrijfspand op verzoek met btw wordt geleverd, dan wordt de belasting verlegd. In tegenstelling tot andere goederen, betaalt de koper de btw. Als koper heeft u wellicht destijds de btw betaald.

Btw bij een bedrijfspand verkopen

Omdat de aankoop van een bedrijfspand een langetermijninvestering is, hanteert de Belastingdienst een herzieningstermijn van 10 jaar. Als u binnen deze periode het pand weer doorverkoopt, dan kunt u ervoor kiezen om de verkoop met btw te belasten of de resterende jaren terug te betalen. Stel dat u het pand 6 jaar geleden heeft gekocht en u verkoopt het zonder btw, dan moet u 4 jaar voorbelasting terugbetalen aan de Belastingdienst.

Als u met btw verkoopt, dan kunt u ook de btw over de kosten die u maakt voor de verkoop van uw bedrijfspand - zoals makelaarskosten - als voorbelasting aftrekken. Na de herzieningstermijn is het niet zo interessant meer om het pand met btw te leveren. U kunt dan alleen nog de btw over de verkoopkosten aftrekken, maar niet meer de betaalde btw over de aankoopprijs.

Met of zonder btw verkopen, hangt dus af of u bij aankoop met btw heeft gekocht en hoelang dat geleden is.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, lees dan onze blog over bedrijfspand en btw.

Verwachtingen voor het nieuwe bedrijfspand

Er is een reden waarom u op zoek bent naar een andere bedrijfsruimte. U bent uit uw huidige pand gegroeid, de locatie is niet meer optimaal of misschien zoekt u iets wat beter past bij uw imago? De reden voor vertrek zal een van de factoren zijn die u meeneemt in uw zoektocht, maar vergeet ook niet andere belangrijke zaken mee te nemen in uw overweging.

Wij geven een kleine checklist.

  • Financieel plan

Een bedrijfsruimte kopen is een investering voor de lange termijn. Zorg daarom dat u goed inzicht heeft in alle kosten, zoals de hypotheeklasten, onderhouds- en beheerkosten, renovatiekosten etc. Houd er rekening mee dat u belasting moet betalen over eventuele verkoopwinst in de toekomst.

Vraag een financieel expert om mee te kijken naar uw plan. Wellicht zijn er slimmere oplossingen. Zo kan het in sommige gevallen interessant zijn om privé te kopen en vervolgens het pand te verhuren aan uw bedrijf.

  • Beperking afschrijving

Vanaf 1 januari 2019 geldt dat er niet meer 50% van de WOZ-waarde mag worden afgeschreven voor gebouwen in eigen gebruik, maar maximaal 100%. Dat verhoogt de vennootschapsbelasting aanzienlijk.

  • Onderhoudskosten

Als eigenaar van een bedrijfspand bent u meteen ook verantwoordelijk voor al het onderhoud. Vraag daarom altijd een expert mee als u een pand op het oog heeft. Iemand die kan inschatten wat uw onderhoudskosten zullen zijn. Dit is een belangrijk onderdeel van uw financieel plan.

  • Eigen vermogen

Over het algemeen zullen banken niet 100% willen financieren voor een bedrijfspand. Gemiddeld verwachten ze dat u zelf 20% inlegt. Heeft u dit eigen vermogen beschikbaar (op langere termijn)?

  • Locatie

Bekijk de locatie vanuit het perspectief van uw klant. Is het representatief? Is het makkelijk bereikbaar voor uw klanten en uw personeel? Is er parkeergelegenheid en/of is er openbaar vervoer in de buurt?

Ga ook na wat de bestemmingsplannen van de gemeente zijn. Wat voor soort bedrijven mogen zich er vestigen? Misschien zit u liever niet naast een autogarage of een chemisch bedrijf.

  • Toekomst van het bedrijf

Hoe ziet de toekomst van uw bedrijf eruit? Kan het bedrijf met u meegroeien? Zijn er uitbreidingsmogelijkheden? Gemiddeld moet u rekenen op 18 tot 25 m2 werkplek per werknemer.

De meeste ondernemers gaan uit van groei, maar het kan zijn dat uw bedrijf (tijdelijk) moet krimpen. Kunt u dan een deel van het pand verhuren? Is het eenvoudig om in dat geval op te splitsen?

Meer tips waar u op moet letten, vindt u in deze blog bedrijfspand kopen, waar moet u op letten?.

Haal het beste uit uw geld

Om zeker te weten dat u op de lange termijn een goede investering doet, is het verstandig om een makelaar in de arm te nemen. Hij kan voor u de beste opties uittekenen: zowel voor de verkoop als voor de aankoop van een nieuwe bedrijfsruimte. Hij is op de hoogte van de actuele wetgeving en de beste locaties en panden.

Buddies is een makelaar in de regio Zuid-Holland met jaren ervaring in aan- en verkoop en het huren van bedrijfspanden. Neem gerust eens contact met ons op om uw plannen te bespreken.

Naar het overzicht

Bedrijfsruimte Kopen of Bedrijfsruimte verkopen