language

Investeren in een vakantiewoning in Nederland

10 september 2018

Nog nooit werden er zoveel vakantiewoningen gekocht in Nederland. Het laatste jaar nam de vraag naar een 2e woning flink toe. Een vakantiewoning biedt een gevoel van vrijheid en kan een leuk rendement opleveren. Maar pas op dat u geen kat in de zak koopt! Breng voor u tekent goed alle kosten en beperkingen in kaart, zodat u geen spijt krijgt van uw belegging.

Meer vraag naar recreatiewoningen

CenterParcs liet weten vanaf begin 2018 geen vakantiewoningen meer in de verkoop te hebben omdat de vraag de afgelopen jaren zo is gestegen. Volgens een rapport van april 2017 van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) was er sprake van een marktgroei van 20% in 2016.
Reden voor deze groei ligt voor een groot deel in de lage rentestand. De hypotheekrente is laag, wat het interessant maakt om te kopen. Bovendien is het niet aantrekkelijk om geld op een spaarrekening laten staan. Een 2e woning verhuren kan meer rendement opleveren.

Goede voorbereiding

Voordat u een vakantiewoning koopt, is het wel belangrijk om u goed te oriënteren. Regelmatig verschijnen er vervelende berichten in de media over tegenvallend rendement vanwege leegstand of onverwachte forse kostenstijgingen.

NVM-woordvoerder Kimman waarschuwt in het persbericht over de marktgroei dat gegadigden voor een recreatiewoning zich daarom goed moeten laten adviseren: “Een makelaar kan wijzen op de vele haken en ogen die er aan een recreatiewoning zitten.

Bijvoorbeeld wat allemaal wel en niet mag, of je moet meebetalen aan renovatie of aanleg van gemeenschappelijke voorzieningen, verhuurrestricties en of de toeristische aantrekkelijkheid van het gebied ook op lange termijn gewaarborgd is. Dit is essentieel voor de prijsvorming en verhuurmogelijkheden. Dat maakt allemaal uit voor de financiering en het uiteindelijke rendement van de recreatiewoning.”

Financiering en kosten van vakantiehuizen

Een recreatiewoning lijkt in aankoopprijs vaak goedkoper, maar kan in de praktijk om verschillende redenen duurder uitvallen. Vaak zijn er bij een recreatiewoning bijkomende kosten voor het beheer van de woning of kosten voor gemeenschappelijke faciliteiten. Daarnaast verouderen dit soort woningen sneller dan ander vastgoed, waardoor de opbrengst bij verkoop lager kan zijn of de huuropbrengsten na een aantal jaar teruglopen.

Als u in een vakantiewoning investeert of er een koopt, bedenk dan hoe u deze wilt financieren. Als u uw spaargeld hierin belegt, houd er dan rekening mee dat het voor langere tijd vaststaat. U kunt vooraf niet exact inschatten hoe snel de woning weer is verkocht. U kunt met uw bank ook de mogelijkheid bespreken om de overwaarde van uw 1e woning te gebruiken om een deel van de vakantiewoning te financieren.

Tips voor de aankoop van een vakantiewoning

Hoe kunt u voorkomen dat u te maken krijgt met toekomstige tegenvallers als u investeert in een 2e woning? Door u goed voor te bereiden. Wij geven u een aantal tips.

  • Onderzoek de locatie

De locatie van een vakantiewoning bepaalt de aantrekkingskracht voor potentiële huurders. Staat de woning op een plek die in de toekomst ook aantrekkelijk blijft voor vakantiegangers? Is deze plek makkelijk bereikbaar? Hoe zijn de andere recreatiewoningen in de buurt? Hoe modern is het vakantiepark? En hoe wordt het park onderhouden? Allemaal factoren die de huuropbrengsten en verkoopwaarde bepalen.

  • Maak een kostenoverzicht

Maak voor u overgaat tot koop een overzicht van de te verwachten kosten. Wat betaalt u voor onderhoud en beheer? Welke kosten betaalt u aan het park? Vraag ook naar de kosten in de afgelopen jaren. Zo kunt u inschatten hoe snel de kosten stijgen.

Neem in uw kostenoverzicht ook de vermogensbelasting mee die u elk jaar betaalt. In Nederland betaalt u 1,2 procent van de waarde van een 2e woning per jaar. Hypotheekrente voor een vakantiewoning is niet aftrekbaar. Uw huuropbrengsten zijn wel onbelast.

  • Lees de kleine lettertjes

Als u een vakantiewoning in een park koopt, dan krijgt u vaak beloftes over gegarandeerde rendementen. Blijf echter realistisch en vraag andere eigenaren of zij hun huis regelmatig kunnen verhuren en voor welke prijs.
Lees ook de kleine lettertjes van het contract en laat deze eventueel door een jurist beoordelen. Vraag andere eigenaren of ze beperkingen ervaren en ga na hoe deze voor u uit kunnen pakken.

  • Vraag advies aan een onafhankelijke makelaar

U kunt verliefd worden op een woning, maar liefde kan omslaan door teleurstellingen en dan kan het een blok aan uw been worden.

Schakel daarom een makelaar in. Hij kan objectief beoordelen of de woning uw investering waard is. Met zijn kennis van de vastgoedmarkt, kan hij inschatten hoe de waarde van de woning en locatie zich gaat ontwikkelen; hoe aantrekkelijk de woning is voor verhuur en wat de beperkingen zijn.

Buddies Real Estate is een makelaar in Rotterdam. Wij hebben geen vakantiewoningen in onze portefeuille. Juist daarom zijn we in staat om onafhankelijk advies uit te brengen over het aankopen van een 2e woning. We helpen u graag bij een verstandige investering waar u jaren van kunt genieten. Wilt u een second opinion over een woning die u op het oog heeft of bent u op zoek naar een vakantiewoning? Neem dan gerust eens contact met ons op.

Naar het overzicht

Investeren in een vakantiewoning in Nederland