language

Bedrijfspand en btw. Hoe zit dat?

27 augustus 2018

Als u een bedrijfspand koopt dat ouder is dan 2 jaar, hoeft u geen btw te betalen. Dat klinkt aantrekkelijk. Toch kan het interessant zijn om dat juist wel te doen. Hoe zit dat?

Btw betalen bij aankoop van een bedrijfspand

Alleen bij panden die nieuw zijn of minder dan 2 jaar in gebruik, betaalt u btw. Dat geldt ook als u een bouwterrein koopt om een bedrijfspand te vestigen, behalve als u de grond koopt van een niet-ondernemer.

Als u een pand koopt dat ouder is dan 2 jaar, dan is dat in principe vrijgesteld van btw. U kunt er in dat geval, samen met de verkoper, toch voor kiezen om wel belasting te betalen over de aankoop. Dit moet worden vastgelegd in een notariële akte of door een verzoek te doen bij het kantoor van de Belastingdienst waaronder de verkoper valt. Waarom het betalen van btw interessant kan zijn, leggen we zo uit.

De btw die u betaalt voor een bedrijfspand, betaalt u als koper. Bij andere goederen is dat de verkoper, maar bij verkoop van een bedrijfspand is deze verlegd naar de koper.

Wanneer is btw betalen interessant?

De meeste ondernemers zijn btw-plichtig voor de belastingdienst. Een enkele branche is vrijgesteld, zoals de journalistiek en het onderwijs.

Als u werkzaamheden wel btw-plichtig zijn en u gaat het pand gebruiken voor belaste doeleinden, dan kunt u de btw bijna geheel aftrekken als voorbelasting. Dat maakt het zeker de moeite waard om wel btw te betalen bij aankoop.

Als u hiervoor kiest, dan stelt de belastingdienst als voorwaarde dat meer dan 90 procent van de werkzaamheden btw-plichtig zijn. Voor sommige branches geldt een grens van 70 procent.

Voorwaardelijke vooraftrek

Die aftrek is voorwaardelijk. Als u binnen 10 jaar het pand weer verkoopt, dan moet u mogelijk een deel van de btw terugbetalen. Het hangt ervan af of u het pand verkoopt met of zonder btw. Als u verkoopt met de btw die u bij de aankoop als voorbelasting heeft afgetrokken, dan hoeft u niets te doen. Als u verkoopt zonder, dan moet u een gedeelte terugbetalen. Op de website van de Belastingdienst kunt u meer lezen over de voorwaarden.

Bedrijfsruimte in combinatie met een woonhuis

Als u een bedrijfsruimte heeft gecombineerd met uw woonhuis, dan moet het bedrijfsgedeelte voldoende af te splitsen zijn van het woongedeelte om de btw voor de aankoop te kunnen aftrekken. In dat geval kunt u het bedrijfsgedeelte tot uw ondernemingsvermogen rekenen, wat recht geeft op aftrek van voorbelasting (voor dat deel). Als u het pand later verkoopt, dan hoeft u alleen over dat deel btw te betalen.

Wanneer de ruimtes niet te splitsen zijn in een apart woon- en bedrijfsdeel, dan mag u kiezen of u het pand geheel of gedeeltelijk tot privé of ondernemingsvermogen rekent. Als u kiest voor ondernemingsvermogen dan heeft u recht op aftrek, maar betaalt u bij verkoop wel omzetbelasting over de verkoopwinst.

Overdrachtsbelasting en btw

Alleen wanneer u verplicht het bedrijfspand met btw moet kopen, kunt u aanspraak maken op samenloopvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Dat geldt niet als u de btw geheel of gedeeltelijk terugvraagt en als het pand al eerder als bedrijfsmiddel is gebruikt. In die gevallen moet u gewoon overdrachtsbelasting betalen.

Hoe zit het met huur?

Als u bedrijfsruimte huurt, geldt eigenlijk hetzelfde als bij koop. De verhuur van een bedrijfspand is normaal gesproken onbelast, maar u kunt met de verhuurder afspreken dat deze wel wordt belast. Ook hier geldt weer dat minimaal 90 procent van uw werkzaamheden btw-plichtig moeten zijn (voor sommige branches 70 procent). In de huurovereenkomst moet u dan het volgende opnemen:

  • dat de huur belast is met btw;
  • vanaf welke datum de belaste huur ingaat;
  • een verklaring dat u de btw over de huur van het pand voor minimaal 90% kunt aftrekken als voorbelasting;
  • een omschrijving van het pand met de gegevens uit het kadaster;
  • de datum waarop uw boekjaar begint.

Zowel de verhuurder als de huurder moeten deze huurovereenkomst ondertekenen.

Impact op de lange termijn

De aankoop van een bedrijfspand is een investering voor de lange termijn. Ook het huren van een bedrijfsruimte is vaak voor 5 of 10 jaar. In beide gevallen wilt u zeker weten dat u de juiste beslissing neemt voor de toekomst. Ook financieel. Laat u daarom goed voorlichten over alle aspecten en neem een expert in de arm.

Buddies Real Estate heeft jarenlange ervaring op de vastgoedmarkt in de regio Zuid-Holland. Of u een bedrijfsruimte wilt kopen of huren, we denken graag met u. Neem gerust contact met ons op om te kijken naar het aanbod van bedrijfspanden.

Bron: De Zaak, Belastingdienst

Naar het overzicht

BTW betalen aankoop bedrijfspand