language

5 tips voor vastgoedinvesteringen

30 juli 2018

Investeren in vastgoed is altijd al een relatief zekere investering, maar met de huidige rentestand is het nog meer de moeite waard.

In de afgelopen 10 jaar lag het rendement op vastgoed in Nederland gemiddeld tussen de 3 à 10%. In de grote steden zelfs nog iets hoger. Het maximale rentepercentage voor een termijndeposito is momenteel 2%, terwijl de meeste spaarrekeningen niet meer dan 0,35% opbrengen. Investeren in vastgoed brengt u dus meer waar voor uw geld, mits u het correct doet. Wij geven u een aantal belangrijke tips voor vastgoedinvesteringen.

1. Locatie: zou u er zelf willen wonen?

De meeste vastgoedinvesteerders kopen een investeringspand om deze te verhuren. Het is dan belangrijk om u als verhuurder te verplaatsen in de toekomstige huurder. Als u die huurder was, zou u dan zelf in de woning willen wonen, voor het huurbedrag dat u voor ogen heeft?

Denk daarbij ook aan alle faciliteiten in de buurt van de woning. Heeft de huurder toegang tot openbaar vervoer? Zijn er scholen en winkels in de buurt? Voelt de wijk prettig aan? Wat zijn de toekomstige plannen voor de wijk?

Natuurlijk hangen deze vragen af van het type huurder, maar het helpt als u zich in uw doelgroep verplaatst en uzelf dan afvraagt of u er zou willen wonen.

2. Begin klein

Ambitie is goed maar wees realistisch. Als u begint met een vastgoedportefeuille, begin dan met 1 woning en beoordeel hoe dat gaat. U weet nog niet wat u kunt verwachten op het gebied van onderhoud en beheer. Gun uzelf daarom wat tijd voor u verder uitbreidt. Bovendien kunt u dan bekijken of het rendement dat u vooraf heeft berekend, overeenkomt met de werkelijkheid.

Natuurlijk kunt u al wel uw ogen openhouden of er andere geschikte panden in de buurt zijn. Het is wel zo praktisch om panden dicht bij elkaar te kopen (en in uw eigen omgeving), zodat u niet te veel reistijd kwijt bent voor beheer en onderhoud.

3. Onderhoud is noodzakelijk

U kunt rendement behalen uit waardestijging en uit huuropbrengsten. Voor beide geldt dat onderhoud belangrijk is.

Voor de lange termijn zorgt goed onderhoud voor waardebehoud van de woning. Een toekomstige koper zal minder interesse hebben voor een vervallen pand of de geschatte reparatiekosten aftrekken van de koopprijs.

Ook huurders kiezen eerder voor een goed onderhouden pand. Onderhoud is dus een investering om leegstand te voorkomen.

Maak daarom een meerjarenonderhoudsplan op, zodat u van tevoren weet wat er moet gebeuren. Heeft u niet voldoende tijd? Dan kunt u er ook voor kiezen om het onderhoud uit te besteden.

4. Juridische voorbereiding

Als u de woning wilt gaan verhuren, zorg dan dat u op de hoogte bent van de huurwetgeving. Huurders hebben veel rechten in Nederland en het is goed om van tevoren te weten wat u mag verwachten. Schakel daarom iemand in die verstand heeft van de juridische aspecten van verhuur.

Deze expert kan u ook helpen met het opstellen van een huurcontract en het bepalen van een realistisch huurbedrag. Uw huurders kunnen nog zo aardig lijken, op het moment dat er onenigheid ontstaat of als de huurbetalingen achterblijven, is het fijn terug te vallen op afspraken die op papier staan. Laat het huurcontract ook altijd controleren door een jurist.

5. Beleg verstandig

Tot slot: beleg verstandig. Vastgoed is een relatief veilige investering. Over het algemeen stijgen de huizenprijzen. Dit geldt echter over de langere termijn en voor de gehele markt. Het is nooit een absolute garantie dat uw pand in waarde stijgt. Door uw kapitaal over meerdere investeringen te verdelen, zowel vastgoed als spaarrekeningen, loopt u minder risico.

Door bovenstaande tips op te volgen en een makelaar in de arm te nemen, vergroot u eveneens de kans op een goed rendement. Een makelaar kan u adviseren over de staat van onderhoud van uw investeringspand en een inschatting geven over de waardestijging, de onderhoudskosten en de locatie.

Uw Buddy in Real Estate

Buddies Real Estate is een ervaren makelaar die bekend is met de vastgoedmarkt in Rotterdam. Als u wilt investeren in vastgoed, dan denken we graag met u mee. Van taxaties, tot bezichtigingen, tot beheer en onderhoud, wij hebben de experts in huis. U kunt het daarom met een gerust hart aan ons overlaten. Komt u een keer koffie met ons drinken?

Naar het overzicht

5 tips voor vastgoedinvesteringen - Buddies Real estate