language

Nieuw model taxatierapport 2018 maakt taxaties duurder

21 mei 2018

Woningen en de wensen aan woningen veranderen in de loop van de jaren. Zo zijn er energielabels en duurzame oplossingen bij gekomen die de waarde van een huis mede beïnvloeden. In het oude model voor taxatierapporten was voor deze zaken nog geen gestandaardiseerde manier om de waarde hiervoor te bepalen.

Om tegemoet te komen aan deze nieuwe ontwikkelingen, heeft het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs in samenwerking met belangenorganisaties CHF, NHG, NVM, VastgoedPRO en VBO Makelaar het nieuwe model Taxatierapport woonruimte april 2018 vastgesteld. Dit model is sinds 1 april 2018 van kracht.

Nieuwe vereisten

Het doel van het nieuwe taxatierapport is de kwaliteit van taxaties te verhogen. De taxateur kan met dit rapport de waarde van een woning beter en specifieker onderbouwen. Het model bevat daarom extra vereisten en bijlagen:

  • een toelichting over duurzaamheid en energiebesparende maatregelen van de woning;
  • een onderzoek naar de fundering;
  • een uniforme meetstaat die kan aantonen dat de woning volgens de meetinstructies is opgemeten;
  • de financiële positie van de Vereniging van Eigenaren;
  • een verbeterde onderbouwingsmethodiek voor de vergelijking met referentieobjecten en;
  • een bijlage met uniforme verbouwingsspecificatie (indien van toepassing).

Doorlooptijd validatie mogelijk langer

De uitbreiding van het rapport vereist meer tijd van taxateurs en de validatie-instituten. De verwerkingstijd van het valideren van rapporten door deze instituten is dan ook opgelopen. Duurde dit eerder een kleine week, sinds de invoering van het nieuwe model is dit soms al opgelopen tot anderhalve week.

Digitale controle

De controle op validatie van de rapporten gebeurt door zowel mensen als software. In de toekomst zal een steeds groter deel van de controle gedigitaliseerd plaatsvinden. Daardoor zal de controle naar verwachting wel sneller gaan.

Wij denken echter niet dat computers het volledige werk kunnen overnemen omdat er te veel menselijke aspecten aan een taxatie zijn verbonden.

Prijsverhoging

Ook taxateurs zijn meer tijd kwijt aan het nieuwe model rapport omdat het uitgebreider is. Veel taxatiebureaus verhogen daarom de prijs voor het opstellen van taxaties aanzienlijk.

Ook Buddies hanteerd nieuwe prijzen voor het taxeren.

Voor het standaardrapport vragen we € 550. Zo’n taxatie geeft een gedetailleerde waardebepaling. Indien u een taxatierapport nodig heeft voor de hypotheekverstrekker, dan heeft u een gevalideerd rapport nodig. Wij kunnen een dergelijk rapport voor u opstellen voor € 595. U ontvangt het rapport ongeveer 3 werkdagen na opname.

Onze taxateurs hebben uitgebreide kennis en ervaring op de Rotterdamse vastgoedmarkt. Ze zijn ingeschreven bij het register van de Stichting Certificering Voor Makelaars en taxateurs (SCVM) en aangesloten bij de branchevereniging VastgoedPRO. Hun registratie vereist dat ze zich jaarlijks laten bijscholen. Zo weet u zeker dat de taxatie volgens de laatste normen plaatsvindt.

Via onze website kunt u eenvoudig een taxatie aanvragen. We nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.

Naar het overzicht

Taxatiekosten huis