language

Huis taxeren – wanneer doe je dat?

18 juni 2018

Er zijn verschillende redenen om een huis te laten taxeren. In sommige gevallen is een taxatie verplicht en worden er voorwaarden gesteld aan het taxatierapport. In andere gevallen is een taxatie vooral praktisch en gelden er geen voorwaarden. Wanneer u een taxatie laat uitvoeren en wat de voorwaarden zijn, bespreken we in deze blog.

Situaties om de waarde van uw huis te laten bepalen

Een taxatie is een onafhankelijke waardebepaling van een woning. Er zijn een aantal situaties te noemen waarin het handig is objectief deze waarde vast te (laten) stellen. Bijvoorbeeld:

  • u verkoopt uw huis en wilt weten welke verkoopprijs u kunt vragen;
  • u wilt bezwaar maken tegen een WOZ-beschikking;
  • u heeft een nalatenschap af te handelen;
  • uw woning wordt verkocht/gesplitst na echtscheiding (en de hypotheek wordt niet omgezet).

In deze gevallen hoeft het taxatierapport niet te worden gevalideerd. Dat is alleen nodig indien u een (nieuwe) hypotheek aanvraagt of wanneer een bestaande hypotheek wordt overgezet naar een van de partners in geval van echtscheiding.

Het voordeel van een taxatie is dat u een objectieve waarde heeft. U vraagt een taxatie aan op het moment dat u voorziet dat het praktisch is om de waarde te weten. Afhankelijk van wanneer de taxatie plaatsvindt, kunt u het rapport vaak al binnen een week na opname door de taxateur, ontvangen.

Huis kopen en hypotheekaanvraag

Ook als u een huis koopt, is het zinvol om een taxatie uit te laten voeren, om te weten of de waarde overeenkomt met de aankoopprijs. In de meeste gevallen zult u bij aankoop een hypotheek aanvragen. In dat geval is een taxatie zelfs verplicht. De hypotheekverstrekker eist een gevalideerd taxatierapport. Dat betekent dat het rapport moet worden beoordeeld door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) of een ander erkend taxatie validatie-instituut. Zij controleren de kwaliteit van het taxatierapport.

Vaak stelt de hypotheekverstrekker nog andere eisen aan een taxateur:

  • de taxateurs moeten in de omgeving (tot maximaal 20 kilometer) van de woning zijn gevestigd; 
  • hij moet geregistreerd zijn bij SVCM of Vastgoedcert; 
  • hij moet lid zijn van een van de drie makelaarsbrancheverenigingen NVM, VBO of VastgoedPRO 
  • en beschikken over een certificaat (bijv. DNV, NRVT of KEMA). 

Een taxateur moet zich jaarlijks laten scholen om deze certificering te behouden.

Moment van taxatieaanvraag

Vraag voordat u een taxatie aanvraagt aan uw hypotheekverstrekker welke eisen hij stelt. Hij kan u ook helpen om een taxateur te vinden. Het moment dat u met uw hypotheekverstrekker praat is ook het moment om een taxatie aan te vragen: u bent met de verkoper de koop overeengekomen, eventueel onder voorbehoud van financiering. Daarna vraagt u een taxatierapport aan.

Het moment om de taxatie aan te vragen is belangrijk. U wilt immers geen kosten maken als de koop doorgaat. Als u zekerheid wilt, is het goed om daarvoor al een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren. Dan kunt u gerust zijn dat u geen kat in de zak koopt.

Als de koop in principe rond is, kunt u de taxatie aanvragen. Als u een ontbindende voorwaarde voor financiering in het voorlopig koopcontract heeft opgenomen, dan is het verstandig de taxatie uit te laten voeren voordat deze voorwaarde verloopt. Als namelijk blijkt dat de woning minder waard is dan wat u ervoor betaalt, dan zal de bank u geen volledige hypotheek verstrekken. Mocht u in dat geval uw huis niet kunnen betalen, dan kunt u nog onder de koop uitkomen. Nadat de voorwaarde voor financiering is verlopen, kunt u niet meer zonder boete van de koop afzien.

Als u van plan bent om de woning te verbouwen, zorg dan dat u alvast beschikt over een verbouwingsspecificatie en kosteninschatting. Deze geeft u aan de taxateur. Hij kan dan de waarde bepalen van de woning na verbouwing. Alleen dan kunt u de verbouwingskosten meenemen in de financiering.

Kosten taxatie

De taxatiekosten worden betaald door degene die de taxatie aanvraagt. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar wanneer het gaat om (her-)financiering van de eigen woning. Dat geldt niet voor de taxatiekosten van een 2e woning.

Meer weten?

Wilt u meer weten over taxaties en hoe u deze moet regelen, bekijk on woning en huis taxatie website.

Als u op zoek bent naar een taxateur in de regio Rotterdam, dan heeft Buddies Real Estate erkende register taxateurs in dienst. Zij zijn op de hoogte van de actuele prijzen van de woningmarkt in de regio. Via onze website kunt eenvoudig een standaardrapport of een gevalideerd rapport aanvragen. Binnen 1 werkdag nemen we contact met u op om langs te komen en binnen 3 werkdagen na de opname, ontvangt u al het taxatierapport. Kijk op onze website als u meer wilt weten over onze taxateurs.

Naar het overzicht