language

Hoe kunt u geld verdienen met beleggen in vastgoed?

04 juni 2018

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met vastgoed. Met de huidige lage rentestand wordt deze manier van beleggen, steeds interessanter. Vastgoed is een relatief veilige belegging, waarvan de waarde minder sterk fluctueert dan die van aandelen. Zoals voor elke belegging, geldt echter wel dat er risico’s aan vastzitten. Deze kunt u verkleinen door weloverwogen beslissingen te nemen. In deze blog vertellen we op welke manieren u geld kunt verdienen met vastgoed en hoe u dit verstandig kunt doen

1. Kopen om te verhuren

De meeste vastgoedbeleggers kopen een pand om deze te verhuren. Daarmee hebben ze elke maand vaste inkomsten. Als u een pand aankoopt, is het belangrijk om u te verplaatsen in uw potentiële huurders. Elke doelgroep heeft andere eisen. Oudere mensen willen het liefst alles gelijkvloers, terwijl gezinnen graag een onderhoudsvriendelijke tuin hebben en dicht bij scholen willen wonen. Het gaat erom dat u het juiste pand op de juiste locatie voor uw doelgroep koopt.

Als u het beleggingspand als particulier koopt, dan valt deze in box 3 onder uw vermogen. Dit geldt als u niet te veel tijd steekt in het onderhoud en verhuren van uw huis. Als u dat wel doet, dan ziet de belastingdienst het als inkomsten in box 1.

Zolang het pand in box 3 valt, hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen over de huurinkomsten. Wel betaalt u 1,2% vermogensbelasting over de WOZ-waarde. Als u de woning verhuurt, dan daalt de WOZ-waarde met de leegwaarderatio. Hierdoor betaalt u minder vermogensbelasting. De leegwaarderatio is afhankelijk van de huurprijs die u vraagt. Een tabel vindt u op de website van de Belastingdienst.

Als verhuurder bent u verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand. Het is belangrijk om dat serieus te nemen. Als u de woning niet structureel onderhoudt, dan zult u geen goede huurders aantrekken. Bovendien is de staat van onderhoud op termijn ook belangrijk voor de tweede bron van inkomsten: verkopen met winst.

Mocht u geen tijd hebben voor het onderhoud en beheer van uw pand, dan kunt u dit uitbesteden. Uw beheerder handelt vragen af van huurders, zoekt nieuwe huurders en zorgt voor het onderhoud. Zo heeft u wel de huurinkomsten, maar niet de lasten.

2. Kopen met verkoopwinst

Een tweede manier om geld te verdienen met vastgoed is deze te verkopen tegen een hogere waarde dan waarvoor u het pand kocht.

Over het algemeen geldt dat vastgoed in waarde stijgt. Dit gaat echter over de lange termijn en als vastgoedinvesteerder moet u het zich kunnen permitteren om soms te wachten op betere tijden. Door uw huis in die tijd te verhuren, kunt u ondertussen wel verdienen aan huurinkomsten.

Als de markt weer gunstig is, kunt u uw huis met winst weer verkopen. Als het een 2e huis betreft, hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen over deze verkoopwinst. Wel betaalt u 1,2% vermogensbelasting over uw vermogen.

3. Financieren van woningen

U kunt ook geld verdienen door geld uit te lenen aan anderen die investeren in vastgoed. Hiervoor ontvangt u rente voor het uitgeleende bedrag. Zo behaalt u rendement zonder zelf direct vastgoed te bezitten.

Dit kan door rechtstreeks een lening te verstrekken aan iemand of via een investeringsmaatschappij of Business Angel Network. Er duiken online steeds meer alternatieven op voor banken die bemiddelen in het verstrekken van leningen. Als investeerder kunt u zich aanmelden bij een dergelijke partij. Zij nemen alle administratieve zaken uit handen en zorgen voor uitbetaling van rente en aflossing.

Voorwaarde voor rendement

Op welke manier u ook kiest om te investeren in vastgoed, een absolute voorwaarde voor een goed rendement is een redelijke aankoopprijs. Als u te veel betaalt, dan kunt u dit later niet, of met moeite terugverdienen. Om een goede aankoopprijs te bepalen, is het van belang dat u zoveel mogelijk weet over het pand.

Bezoek de woning op meerdere tijdstippen van de dag, bekijk de omgeving en praat met buurtbewoners. Ook is het verstandig om een makelaar te raadplegen. Hij kent de vastgoedprijzen in de regio, kan de staat van onderhoud beoordelen en weet welke ontwikkelingen er spelen. Bovendien kan hij bij prijsonderhandelingen, meer dan u, objectief te werk gaan. Dit kan u later veel opleveren aan rendement.

In de regio Rotterdam is Buddies Real Estate zo’n ervaren vastgoedspecialist die goed bekend is met zowel particuliere woningen als bedrijfspanden. Ze hebben verstand van koop- en huurwoningen. Zo kunt u toetsen of de huurprijzen die u in uw hoofd heeft, overeenkomen met die van huurhuizen in de buurt. Als u overweegt te beleggen in vastgoed in Rotterdam en omgeving, neem dan gerust contact met ons op om samen op zoek te gaan naar de beste mogelijkheden voor u.

Naar het overzicht